Proje Hakkında

Proje Hakkında
Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin, emeklilerin, genç girişimcilerin, çiftçilerin, mavi yaka çalışanların ve kadın kooperatiflerinin sağlıklı bir finansal gelecek oluşturabilmeleri konusunda onları bilinçlendirerek, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmalarını hedefleyen Paramı Yönetebiliyorum Projesi; Türkiye’de ilk kez finansal bilinç alanında kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getirdi. Proje; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Visa Türkiye ortaklığında, 30 üye banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle geliştirilerek, 2009 yılının Aralık ayında hayata geçirildi.
Paramı Yönetebiliyorum Projesi, Türkiye’de yaşayan çocuklar, gençler, yetişkinler, emekliler, genç girişimciler, çiftçiler, mavi yaka çalışanlar ve kadın kooperatifleri için; mali kaynakların doğru planlanması ve yönetimini, kayıt dışı ekonomi ile mücadele konularında bilgi sahibi olunmasını, başta dijital araçlar olmak üzere tüm finans hizmetlerinin ve araçlarının doğru, güvenli kullanım farkındalığını hedefleyen proje ve/veya kampanya geliştirir.
Bütçeleme ve finansal yönetim üzerine geliştirilen eğitim müfredatı; gönüllü eğitmenler tarafından 81 ilde, 2500 üzerinde gönüllü eğitmenin katkılarıyla akran eğitim modeli ile verilen eğitimlerle yaygınlaştırılmaktadır. Değişen dünya koşulları nedeniyle içeriklerin dijital ortama taşınması ile birlikte eğitimler gönüllü eğitmenlerin de destekleriyle çevrimiçi platformlarda gerçekleşmeye başladı.
Proje Detayları
BİREYLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Lise ve Üniversite Öğrencileri, Genç Yetişkinler GİRİŞİMCİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Girişimciler ve Girişimci Adayları, Kobiler ÇİFTÇİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Çiftçiler, Çiftçi Adayları MAVİ YAKA ÇALIŞANLAR İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Mavi Yaka Çalışanlar EMEKLİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Emekliler KADIN KOOPERATİFLERİ İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Kadın Kooperatifi Girişimcileri ve Adayları DİJİTAL FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: Dijital Yerliler (-45 Yaş) / Dijital Göçmenler (+45 Yaş) ÇOCUKLAR İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK Hedef Kitle: 6-14 yaş arası çocuklar
2009 – Devam ediyor
BİREYLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Bireylerin; bütçe yapabilme, tasarruf yöntemlerini fark edebilme, yatırım araçlarını öğrenme ve planlı borçlanmayı kavrayarak, finansal okuryazarlık becerilerini geliştirmektir. GİRİŞİMCİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Girişimcilerin ya da girişimci adaylarının; kişisel ve işletme bütçesini yapabilme, tasarruf yöntemlerini fark edebilme, yatırım araçlarını ve planlı borçlanma yöntemlerini öğrenme, işletme kurulurken ya da işlevini sürdürürken yapılması gereken adımları kavrayarak finansal okuryazarlık becerilerini geliştirmektir. ÇİFTÇİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Çiftçilerin; kişisel ve işletme bütçesini yapabilme, birikim planı oluşturma, yatırım araçlarını öğrenme, borçlanma ve çeşitlerini fark etmesini sağlayarak; tarım kredileri ve tarım sigortası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda finansal okuryazarlık tanımını kavrayarak, finansal güvenlik konularını öğrenmelerine destek olmaktır. MAVİ YAKA ÇALIŞANLAR İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Mavi yaka çalışanların; bütçe yapabilme, tasarruf yöntemlerini fark edebilme, yatırım araçlarını öğrenme ve planlı borçlanmayı kavrayarak, finansal okuryazarlık becerilerini geliştirmektir. Aynı zamanda aile bütçesi kavramını da öğrenmelerine destek olmaktır. EMEKLİLER İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Emekliler bütçe yapma, parayı doğru kullanma ve çocuk/torunlarına finansal okuryazarlık becerisi kazandırmaktır. KADIN KOOPERATİFLERİ İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: Kadın Kooperatiflerinin; kooperatifçilik kavramını ve kooperatifler kanununu anlayıp, bütçe yapabilme, tasarruf yöntemlerini fark edebilme, yatırım araçlarını öğrenme ve planlı borçlanmayı kavrayarak, finansal okuryazarlık becerilerini geliştirmektir. Ayrıca geliştirdiğimiz destek programı kapsamında seçilen kadın kooperatiflerinin, e–ticaret ekosistemine dahil olabilmeleri için gerekli eğitimler ile desteklenmesi, ürettikleri ürünleri internet ortamında kooperatiflerine özel kurulacak olan e–ticaret sitelerinde pazarlamaları, kooperatiflerinin web sitelerinin kurulması ile birlikte internet ortamında görünürlük sağlanması ve kooperatif üyelerinin sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. ÇOCUKLAR İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK: 15 yaş altı çocuklara tasarruf, harcama bilinci, bütçe gibi konularda bilgi ve beceri kazanması sağlanmaktadır.
https://www.paramiyonetebiliyorum.net/
Proje İlleri ve Rakamlar
İletişime Geçin
"Paramı Yönetebiliyorum" projesi hakkında detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu eksiksiz olarak doldurun.